Vestgeblogd

Het is niet onbeschreven gebleven.

Da’s pas fijn: wifi in de trein

Na het tamelijk hilarische stuk van De Speld over wifi in de trein (‘Steeds minder jongeren geloven in WiFi in de trein’) verscheen vandaag in het nieuws dat om de wifiproblemen op te lossen, in de toekomst één provider alle wifi moet aanbieden in treinen en op stations. Toevallig ging ik vandaag met de trein van Groningen naar Utrecht. Prima gelegenheid om te ondervinden hoe wifi in en om de trein ontspoort.

7:10 Station Groningen Centraal. We zijn zojuist gaan zitten in de intercity naar Utrecht. Vandaag reizen wij 1e klas op kosten van de zaak. Oh. In deze trein geen stopcontact.
We proberen wifi in de trein aan te zetten. De machinist heeft de wifi blijkbaar nog niet aangezet, want computer says no.

7:15 Conducteur spreekt ons toe via de intercom, de motoren zijn gestart. Er is verbinding en de verbinding is volgens de NS uitstekend. We accepteren de voorwaarden. Maar:Schermafbeelding 2014-10-28 om 07.15.11

We rijden alras door het mooie Drenthe. Hoewel wifi in de trein iets doet, doet-ie niet wat ik wil.
Schermafbeelding 2014-10-28 om 07.30.16

En dan doet de wifi niets meer.
Schermafbeelding 2014-10-28 om 07.28.05

Ik kijk uit het raam. Het Drentse landschap is rustgevend.

7:40 Einde wifi in de trein, welkom mobiele hotspot. Ik zet m’n hotspot powered by KPN maar eens aan. Nu een beetje internet. Oh nee, toch niet.
Bij het voorbijrijden van station Hoogeveen snel een tweet verstuurd.

Wifi in de trein #ns, mobiel internet van KPN – behalve in de trein van Groningen naar Utrecht. Wat een onacceptabele meuk.

7:51 We sluiten de mobiele hotspot af (de telefoon moet de hele dag nog mee) en proberen opnieuw te verbinden met wifi in de trein. Hoewel de site meldt dat de verbinding prima is, krijgen we weer deze melding:
Schermafbeelding 2014-10-28 om 07.15.11

8:03 We bekijken een website. Hoera!

8:13 We rijden station Zwolle binnen. Vermoedelijk vechten nu twee wifidingen om de eer mij van wifi te voorzien met als gevolg dat er nu helemaal geen wifi meer is.

8:15 Ze zijn eruit. Wifi works.

8:19 We rijden Zwolle uit en proberen het bericht Kabinet zet rem op wildgroei aan zzp’ers van het Financieele Dagblad te laden. Dat is een no show.
Schermafbeelding 2014-10-28 om 08.20.05

Waarom zitten we eigenlijk in de trein? We zijn op weg naar Conferentie vmbo, in Utrecht. For future reference hebben we het programma met de workshops (een pdf) een half uurtje geleden even bewaard. Schermafbeelding 2014-10-28 om 08.23.50Het is 8:22 en ik zie dat de pdf van 537KB niet binnengehaald is. Het zal die dag ook niet meer binnengehaald worden.

8:24 Het artikel van het FD is geladen.

8:34 Ergens op de Veluwe (er is veel bos). Wifi is lost.

8:36 In de buurt van grote kippenschuren doen we weer mee, maar rijdend door het aanpalende dorp waar de hoofdweg Hoofdweg heet, is het internet weer foetsie.
Schermafbeelding 2014-10-28 om 08.38.21

8:42 We proberen het artikel Helft Youtube-views afkomstig van mobiele apparaten van NU.nl te lezen. De mobiele apparaten uit het artikel bevonden zich vast niet in de trein van Groningen naar Utrecht.
8:45 De pagina is geladen.

8:47 We willen ook nog even Twitter groeit naar 284 miljoen actieve gebruikers lezen. Dat kan al om 8:48 maar nu dreigt een bijna lege accu roet ..
Schermafbeelding 2014-10-28 om 08.48.33Inderdaad: deze intercity heeft geen stopcontact in de eerste klas.

Internet in de trein is dus inderdaad tamelijk gênant: wifi is absent of valt om de haverklap uit. @KPNwebcare was zo sportief om even te reageren op mijn gemopper:

@vest doordat je onderweg verbinding maakt met meerdere zendmasten, kan de verbinding minder stabiel zijn dan wanneer je je op één 1/2

locatie bevindt. Jammer om te lezen dat dit bij jou zo is! Helaas kunnen we je hiervoor geen oplossing bieden 2/2

De oplossing die de NS zoekt, één provider voor stations en treinen, zal dus geen oplossing zijn. Een trein rijdt (nu even geen flauwe grapjes) en wifi komt van de achtereenvolgende zendmasten. Dat werkt niet en dus zal de NS op zoek moeten naar een creatieve oplossing. Welke? Ja, dat weet ik ook niet. Ik wil alleen maar een beetje kunnen werken in de trein. Anders ga ik toch weer met de auto. Goedkoper (dit treinritje kostte 50 euro) en mobiel internet doet het langs de snelweg uitstekend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 28 oktober 2014 door in Article, Logboek, review.
Follow Vestgeblogd on WordPress.com
%d bloggers liken dit: