Vestgeblogd

Het is niet onbeschreven gebleven.

Logboek van een gemeentelijke aanslag

Herestraat1 februari 2014 kregen wij een aanslagbiljet van de gemeente Groningen. We werden aangeslagen als eigenaar van onze woning, maar ook als huurders van een pand aan de Herestraat. Maar dat pand huren we niet, nooit gedaan ook. Nu ja, M is in 2013 een paar maanden onderhuurder geweest, maar dat zij onderhuurder was, is nooit bekend geweest bij het antileegstandsbedrijf, de Kamer van Koophandel of bij de gemeente. Het stond zelfs niet op haar bedrijfswebsite. Hoe komt de gemeente Groningen er dan bij om ons voor 2014 de beschikking en de onroerende zaakbelasting van dit pand in de maag te splitsen?

Februari 2014

• Van de Dienst Informatie en Administratie van Groningen ontvangen we het Aanslagbiljet en/of Waardebeschikking. Voor 2014 mogen we ook dokken voor een pand aan de Herestraat dat we huren noch bezitten.

• M belt de gemeente Groningen. Mevrouw: ‘Ach, dat is een foutje. Ik maak een aantekening en herstel het meteen. Kan ik verder nog iets voor u doen?’

• 28 februari, de eerste vervaldag. De gemeente Groningen schrijft een te hoog bedrag van onze bankrekening af. Meteen gebeld met de gemeente Groningen: ‘Nee, er staat niets. Maar weet u wat? U kunt het best een bezwaarschrift indienen.’

• Binnen de wettelijke termijn van zes weken een bezwaarschrift ingediend.

Augustus 2014

Voor de zesde vervaldag (31 augustus) begint het weer te jeuken. Waarom reageert de gemeente Groningen niet? Is er iets mis met het bezwaarschrift? En hoe komt de gemeente er eigenlijk bij dat wij in 2014 de huurders zijn van het pand aan de Herestraat? Daar zit vanaf november / december 2013 winkelketen X in, die overigens de halve stad huurt en waarover de wildste verhalen de ronde doen.

Vrijdag 29 augustus

• H mailt gemeente Groningen: hoe zit dat met dat bezwaarschrift? Meteen ontvangt hij een automatisch verstuurde ontvangstbevestiging.

• H belt met de verhuurder, makelaar Y&Z. ‘U moet de heer Y hebben en die is er even niet. Kan hij u terugbellen?’ Ja, dat kan.

• Welk antileegstandsbedrijf had ook alweer het pand in 2013 onder z’n hoede? Bij de tweede belpoging heeft H al beet. Het is antileegstandsbedrijf B te G. Antileegstandsbedrijf B heeft het pand van 2011 tot ca. dec 2013 onder z’n hoede gehad. Hun opdrachtgever was C Vastgoed.

• H belt C Vastgoed te A, maar C Vastgoed wil 90 cent per minuut toucheren. H hangt op. Gelukkig geeft internet nog een nummer van C Vastgoed. C Vastgoed heeft een vastgoedbeheerder die de zaakjes zou moeten regelen: Firma D te A.

• H belt Firma D te A: Firma D kan het betreffende pand in de Herestraat niet in de computer vinden. Moet de conclusie zijn dat de Firma D niet langer de beheerder is? Volgens de Firma D zou dat best wel eens het geval kunnen zijn.

• H belt antileegstandsbedrijf B te G nog een keer: wie was de laatste huurder van het pand aan de Herestraat? ‘Waarom wilt u dat weten?’ H voelt zich inmiddels een halve detective en zegt iets over een cliënt voor wie hij op zoek is etc. Antileegstandsbedrijf B komt met een verhaal dat de huurder van het pand in 2013 ‘inclusief was’.
H: ‘Wat betekent dat?’
B: ‘Dat betekent dat hij …’
H: ‘Is het een hij?’
B [zachtjes]: ‘Ja.’
M is een ‘zij’ en stond in 2013 dus niet in de boeken van antileegstandsbedrijf B als huurder. Zou de ‘hij’ de gegevens van M hebben doorgespeeld aan de gemeente? Onwaarschijnlijk. Eerst wat anders: hoe komt de gemeente eigenlijk aan de gegevens voor de gemeentelijke belastingen?

• Makelaar Y belt terug.
H: ‘Hoe krijgt de Dienst Informatie en Administratie normaal gesproken de gegevens van de nieuwe huurder?’
Y: ‘De gemeente krijgt de gegevens van de KvK.’

• H belt de KvK te G: ‘Nee, M staat niet nu en heeft ook nooit als huurder ingeschreven gestaan aan de Herestraat. Misschien is makelaar Y in de war met het BAG?’
H loopt vast op het BAG.

• H belt de gemeente, afdeling Belastingen: ‘De gemeente krijgt de gegevens meestal van de nieuwe huurder, en soms van de KvK.’
Zou de eigenaar van winkelketen X dan stiekem M’s gegevens aan de gemeente hebben gegeven?

• H belt winkelketen X. Een lief meisje geeft hem het nummer van de eigenaar.
H belt de eigenaar van winkelketen X en krijgt een man met een zwaar en onduidelijk accent aan de lijn. De verbinding wordt verbroken.
H belt nog een keer. De man (of een andere) praat ineens een stuk duidelijker. En hij praat veel:

X: ‘Ik heb datzelfde geintje aan de Gstraat, daar moet ik ook gewoon voor betalen terwijl daar nu de Burger King in zit!’
H: ‘Betaalt u nu wel of niet de gemeentelijke belastingen voor uw pand aan de Herestraat?’
X: ‘Dat gaat allemaal automatisch. Dat gaat bij al mijn panden met automatische incasso. Ik betaal wel xxx euro! Ook voor een pand dat ik al helemaal niet meer heb. Je krijgt nooit je geld terug! In andere gemeenten wel, daar betalen ze je wel terug als je een pand niet meer hebt, maar in Groningen niet!’
H: ‘Nog één maal: betaalt u gemeentelijke belasting voor het pand aan de Herestraat x?’
X: ‘Ja, ik betaal. Allemaal met automatische incasso. …’
H: ‘Ja, dankuwel.’

Of de gemeente Groningen zet zomaar je naam bij een pand waarbij ze een leeg vakje hebben staan, of de eigenaar van winkelketen X heeft nu een hele lange neus.

• H vindt het wel mooi geweest voor vandaag. Eerst maar eens afwachten wat de gemeente meldt.

September 2014

Maandag 1 september

De heer H.S. van de gemeente Groningen mailt: uw e-mail is ontvangen en doorgestuurd naar het team Bezwaren van de afdeling Belastingen. U zult van dit team part bericht ontvangen.

Dinsdag 2 september

Brief van Hoofd afdeling Belastingen van de gemeente Groningen: meneer verklaart ons bezwaar gegrond. Het te veel betaalde bedrag wordt teruggestort.

Dinsdag 30 september

Het is de gemeente Groningen nog niet gelukt het teveel betaalde bedrag terug te storten.

Het geld komt vermoedelijk ooit terug, maar de vraag blijft: welke lummel heeft ooit M’s gegevens doorgegeven aan de gemeente Groningen?

Advertenties

Eén reactie op “Logboek van een gemeentelijke aanslag

  1. Husker Du
    2 september 2014

    Het was vast Franz K. die dat doorgegeven heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 september 2014 door in Article en getagd als , .
Follow Vestgeblogd on WordPress.com
%d bloggers liken dit: